torsdag den 27. februar 2014

Remembering Sochi 2014: Kunstskøjteløb

Undskyld min lille bloggerpause, men efter tre uger fyldt med intensiv kunstskøjteløb havde jeg lige brug for en lille pause fra computerskærmen. Ikke desto mindre vil jeg lige runde af med de største overskrifter fra Sochi 2014, før vi vender blikket mod resten af sæsonen...

Team Rusland fremviser stolt deres guldmedaljer.

Moder Rusland er på toppen igen
Vancouver 2010 var skuffelse, men Rusland fik sig hurtigt bragt på benene. Hjemme-boost i scores eller ej, så dominerede værtsnationen: guld ved den allerførste OL-holdkonkurrence, generobring af af parløb guld, og bronze i isdans (virkelig det bedste, de kunne have håbet på).

Den eneste skuffelse var Plushenko, hvis tilbagetrækning før de individuelle konkurrence lod Rusland uden en deltager i herrernes konkurrence. Ruslands lange medaljestreak ved Vinter OL hos herrerne var dermed brudt.

Man kan aldrig vide sig sikker, men fremtiden ser lys ud for Rusland til Pyeongchang 2018 for både damer, parløb og isdans, da deres nuværende seniorer stadig er unge, og der er masser af talentfulde juniorer i horisonten. Den eneste svaghed er nok igen hos herrerne, og denne gang kan Plushenko nok ikke gøre et comeback (en 13. rygoperation er allerede på vej).

Team Kina holder med allesammen: Go Team Every1 (foto: Reuters).

Holdkonkurrencen: Et hit eller ej?
Der var en del spekulation om, hvorvidt holdkonkurrencen ville udmatte løberne, og med vores nye viden er vi ikke meget klogere. Isdanserne så ikke ud til at blive påvirket, mens løbere som Plushenko og Lipnitskaia nok tog lidt skade. De individuelle konkurrence har selvfølgelig mest prestige, så det giver mening at holde dem til sidst.

Selve formatet virkede fint, men i fremtiden man måske skulle vægte det lange program dobbelt så meget, eller det korte halvt så meget, da kun 5 nationer går videre til finalen. Podiet var allerede bestemt efter det korte, hvilket tog lidt af spændingen, og samtidig medførte at mange nationer ikke sendte deres topløbere.

Derudover er feltet nok ikke det allerdybeste, da vi i realiteten kun havde tre legitime medaljekandidater: Rusland, Canada og USA. Det vil nok ikke ændre synderligt i fremtiden, omend lande som Kina og Japan måske kan blive long shots til bronze.

God sportsånd: Kim og Sotnikova trykker hænder ved blomsterceremonien (foto: EPA).

Guld kontrovers: Sotnikova eller Kim
Intet Vinter OL uden lidt kontrovers og/eller tætte stillinger. Forrige gang havde vi Lysacek vs. Plushenko, denne gang er samtalen på hvem der fortjente damernes guld: Adelina Sotnikova eller Yuna Kim (eller endda Carolina Kostner).

Personligt synes jeg ikke, at Sotnikovas sejr uberettiget. Til gengæld modtog hun alt for høje programkomponenter, og det er på dette punkt, at jeg og mange nok føler, at der er sket nok "fusket". Jeg har dog nok set alt for meget kunstskøjteløb og er måske blevet til følelsesløs for kontroversielle scores, men forhåbentlig vil resultatet medføre indførelse af mere klarhed i reglerne. Kunstskøjteløb er en subjektiv og dermed ofte frustrerende sport, men jeg holder for meget af sporten til at lade dette stoppe mig i at følge sporten.

Skøjteløberne siger farvel til publikum ved galaopvisningen (foto: USA Today).

Hvem siger vi farvel til?
Efter Vancouver var det overraskende mange, som valgte at forblive aktive i konkurrencer. I starten af denne sæson så det ud til, at Sochi 2014 vil blive den helt store farvelfest og det ser ud til at holde vand: Pang/Tong, Pechalat/Bourzat, Joubert, Plushenko og Kim er bare nogle af de få, som definitivt har sagt farvel efter Sochi, og et nyt generationsskifte vil være i fuld sving næste sæson.

Alligevel ser vi alligevel en del, som forbliver ubeslutsomme: Chan, Asada, Davis/White, Savchenko/Szolkowy er blot få af en del navne, som endnu ikke har annonceret deres planer efter denne sæson, og det tyder måske på, at de alligevel ikke er helt færdige. Efter VM 2014 vil vi dog nok vide en del mere.