fredag den 12. februar 2010

Vinter OL forudsigelser - Parløb

De olympiske lege har det med at gøre mærkelige ting ved kunstskøjteløberne, for eksempel nedsmeltninger pga. nervøsitet. Derfor er det ekstra svært at forudsige podiet, men jeg gør alligevel et forsøg (parløb er heller ikke så præget af nedsmeltningerne som i singles).

The Ones to Beat:

Xue Shen og Hongbo Zhao (CHN) - Ægteparret er konkurrencens veteraner med en alder på hhv. 31 og 36 år, og dette vil blive deres fjerde OL (de vandt bronze i 2002 og 2006). Parret pensionerede efter VM 2007 som de vandt, men valgte at gøre et comeback denne sæson for at endelig få den ene medalje, som som de mangler i samlingen, og indtil videre har dette comeback været yderst succesfuldt, da de er det eneste ubesejrede par i denne sæson. Ved Grand Prix Finalen i december opnåede de en rekordscore for deres korte program, lange program samt for samlet score (deres rekord for LP blev dog slået af Kavaguti Smirnov ved EM). Parret er stærke både teknisk og artistisk, og så er de ret pålidelige. Skulle jeg pege på en svaghed, ville det være deres side-om-side spring; de har endnu ikke fuldført deres side-om-side 2axel+2axel sekvens i det lange program rent, men dette er en mindre ting i en tid, hvor et fejlfrit lange program er en sjældenhed. (P.S. Shen og Zhao skøjter allerførst i det korte program, så husk at tænde fjernsynet/computeren i god tid.)

De andre guldfavoritter:

Aliona Savchenko og Robin Szolkowy (GER) - De regerende to gange verdensmestre var storfavoritter til OL-guld før Shen og Zhao gjorde et comeback, men lige nu kæmper tyskerne bare om at vinde sølvet; deres sæson har været ret uforudsigelig med en katastrofal 3. plads ved Trophée Eric Bompard, derefter guld ved Skate Canada, en skuffende 3. plads ved Grand Prix Finalen og til allersidst kun sølv ved EM. Parret har altid været rene i det korte program hidtil, men har oftest lavet en del fejl i deres lange program. Det skal dog siges, at Savchenko led af en slem influenza før EM, der medførte at de tabte træningstid. De har desuden besluttet af skifte deres side-om-side tripel salchow ud med en dobbeltaxel, så måske de endelig vil udføre et solidt langt program ved OL.

Yuko Kavaguti og Alexander Smirnov (RUS) - Historien taler til det russiske pars fordel, da et russiske par vundet guld ved Vinter OL siden 1960 (de delte med canadierne i 2002). Parret har kun en VM medalje på resuméet, nemlig bronze fra 2009, men jeg tæller dem alligevel som guldfavoritter, da de lige har vundet EM, hvilket de gjorde med en rekordscore for det lange program (som dog ikke var fejlfrit). Rygter siger, at de træner deres kast quad salchow og overvejer at putte det i det lange program, hvilket jeg ikke tror er nogen god idé. Kavaguti faldt på det til VM og ved Rostelecom Cup, hvor hendes skulder gik af led! Måske de prøver samme strategi som Dan Zhang og Hao Zhang ved Torino 2006? (FYI: Dan led et slemt fald på kastet, men parret skøjtede resten af programmet solidt og vandt OL-sølv)

Qing Pang og Jian Tong (CHN) - Verdensmestrene fra 2006 har indtil videre haft en utrolig god sæson med sejre ved begge deres Grand Prix'er og opnåede en solid andenplads ved Grand Prix Finalen. Dog har de i de seneste par år haft tendens til skuffe ved slutningen af sæsonen, så forhåbentlig har de gemt mere energi i år ved at undlade at deltage i 4CC. Deres lange program er deres bedste hidtil, og jeg håber på at de kan forbedre sig fra den 4. plads, de fik ved Torino 2006.

Dark Horses

Maria Mukhortova og Maxim Trankov (RUS) - Dette par har haft deres hidtil bedste sæson, da de vandt deres første Grand Prix guld og har skøjtet hele tre rene lange programmer (det er tre mere end sidste sæson). Desværre er det gået nedad efter de russiske mesterskaber, og de vandt kun bronze igen ved EM. To fejlfrie programmer samt fejl fra de andre par kunne dog være nok til at give dem en medalje. Og selvom de ikke vinder medaljer, håber jeg personligt at de fortsætter, så de kan vinde deres første medalje ved VM.

Jessica Dubé og Bryce Davison (CAN) - Der vil være utroligt meget pres på VM bronzemedalisterne fra 2008, da de skøjter på hjemmebane. Parret har ikke haft den bedste sæson, da de ikke formåede at kvalificere sig til Grand Prix Finalen. De fik dog vendt heldet ved de nationale mesterskaber, som de vandt med et vidunderligt langt program, der til forveksling ligner det, Salé og Pelletier udførte i Salt Lake City 2002, da disse vandt OL guld. Dette par håber selvfølgelig på et lignende resultat (uden skandalerne, selvfølgelig).

Dan Zhang og Hao Zhang (CHN) - De regerende OL sølvmedalister virker som longshots til at forsvare deres titel, da de også haft en svingende sæson. Deres korte program var slet ikke deres stil, så de valgte at gå tilbage til deres program fra 07-08 sæson, hvilket viste sig at være en god idé, da de efterfølgende vandt 4CC overbevisende. Parret har måske det sværeste tekniske indhold i deres programmet, men de mangler stadig det 'it', der kunne gøre dem til et toppar.

Hold også øje med:
Caydee Denney og Jeremy Barret fra USA vandt de nationale mesterskaber med to rene programmer. Jeg regner ikke med, at de vil være i medaljejagten, men de er helt sikkert et par, der har potentiale til at vinde medaljer i fremtiden. Kig også efter Tatiana Volosozhar og Stanislav Morozov, der endte på en 4. plads ved EM. De har ikke de bedste side-om-side spring, men deres tripel twist er fantastisk.

Mine forudsigelser:
Guld - Xue Shen/Hongbo Zhao
Sølv - Aliona Savchenko/Robin Szolkowy
Bronze - Yuko Kavaguti/Alexander Smirnov

Se startrækkefølgen for det korte program her.

Åbningsceremoni

Hurra! Vinter OLs åbningsceremoni begynder i dag og finder sted i BC Place Stadium i Vancouver (billedet). Følgende fire lande har udpeget kunstskøjteløbere til flagbærere.

Belgien
Kevin van der Perren

Israel
Alexandra Zaretski

Schweiz
Stephane Lambiel

Ungarn
Julia Sebestyen

Åbningsceremonien kan ses live på TV i morgen tidligt, på enten DR1 kl. 03.00-05.30 eller på Eurosport kl. 03.00-06.00.

Vinter- OL forudsigelser

I kunstskøjteløb findes der mange overtroiske mennesker, og mange kunstskøjteløbsfan tøver med at forudsige resultater, da de er bange for at forbande skøjteløberne. Dog er der nogle som tør...

Sports Illustrated:

Parløb
Guld - Xue Shen/Hongbo Zhao (CHN)
Sølv - Qing Pang/Jian Tong (CHN)
Bronze - Aliona Savchenko/Robin Szolkowy (GER)

Herrer
Guld - Evgeni Plushenko (RUS)
Sølv - Patrick Chan (CAN)
Bronze - Evan Lysacek (USA)

Isdans
Guld - Meryl Davis/Charlie White (USA)
Sølv - Tessa Virtue/Scott Moir (CAN)
Bronze - Tanith Belbin/Benjamin Agosto (USA)

Damer
Guld - Yuna Kim (KOR)
Sølv - Mao Asada (JPN)
Bronze - Joannie Rochette (CAN)

Associated Press:

Parløb
Guld - Xue Shen/Hongbo Zhao (CHN)
Sølv - Aliona Savchenko/Robin Szolkowy (GER)
Bronze - Qing Pang/Jian Tong (CHN)

Herrer
Guld - Evgeni Plushenko (RUS)
Sølv - Evan Lysacek (USA)
Bronze - Patrick Chan (CAN)

Isdans
Guld - Meryl Davis/Charlie White (USA)
Sølv - Oksana Domnina/Maxim Shabalin (RUS)
Bronze - Tessa Virtue/Scott Moir (CAN)

Damer
Guld - Yuna Kim (KOR)
Sølv - Mao Asada (JPN)
Bronze - Miki Ando (JPN)

Sasha Cohen:

Damer
Guld - Yuna Kim (KOR)
Sølv - Joannie Rochette (CAN)
Bronze - Miki Ando (JPN)

Herrer
Guld - Evgeni Plushenko (RUS)
Sølv - Stephane Lambiel (SUI)
Bronze - Evan Lysacek (USA)

Mine tanker:
Hmm... alle peger på guld til Plushenko, hvilket nok ikke er et dumt gæt. Jeg er ret overrasket over, at begge blade peger på guld til Davis og White, selvom intet isdansepar uden en eneste VM-medalje på resuméet har vundet OL-guld. En ting er dog sikker: der er altid en overraskelse ved OL, for isen er glat.

Mine egne forudsigelser kommer senere...